Dugóhúzó

Gutman Borpince kékfrankos rozé 2012 /!/ 

Az úgy volt.... 
Szóval tavaly kaptam Gutman Laci barátunktól pár üveg bort, ami valamiért a pincénk egyik sarkában landolt egy jelöletlen kartonban. Kivettem belőle az Irsait, amit még akkor meg is kóstoltuk, röpke 15 perc alatt el is fogyott. 
Most keresgéltem valamit és kezembe akadt ez a 12-es rozé... Betettem a hűtőbe, nagyon bíztam benne, hogy nem lesz vele gond! 
Nem volt!!! Tény, hogy a Balatonon most hűvös van, de itt a házban a duruzsoló kályha mellet jól esik a behűtött rozé! 
S még tökéletesen egyben van! Sőt!! 
Telt jó kis feketeribizlis, vadmálnás illat, de nem tolakodóan, úgy sejtelmesen, még is könnyedén csiklandozza az orrunkat. 
Az íz már komolyabb, szép telt, kerek, még tökéletesen egyben van, még nem érződik az hogy már több mint egy éves!! Van benne "spiritus" rendesen! 
 Igaz többször kóstoltunk úgy rozét, mely "érlelés" után teljesedett ki!
Ez is ilyen!
Ez most nagyon tetszik! 
Köszi Laci!

Nyárutó, a Balatonon délutáni napsütésben a kertben:
Font 2012 Kékfrankos rozé

Régi ismerős a pince, a rozéjuk /is/ évek óta a kedvencek között van.
A hűtő mélyéről került a kezembe, mikor ehhez a kellemes már-már őszies kora estéhez kerestem megfelelő italt.
 Nap lemenőben, hűvösödik a levegő, de a pohár még párás lesz a beletöltött bortól.
Csodás kirobbanóan gyümölcsös illat kúszik azonnal az orrunkba, szeder, ribizli, és hecsedli kis fűszerességgel.
Az íz sem marad el az illattól, üde, és zamatos, ribizli, s piros erdei gyümölcs mellet talán egres is feltűnik. Mondhatnánk, hogy egy igazi populáris bor, de ott van benne az alföld szépsége, s minden finesze is!
A font pincészettől megszokott tökéletességgel elkészítve.
Nem véletlen  az a bronz a Challenge int. du vin. borversenyen!




















Húsvét hétfő bora:
Váli Péter Pinot Noir Siller 2011

Nem sűrűn kerül a poharunkba Balaton északi partjáról siller, talán Csobánc Bormanufaktúra bora volt a másik, de most Péter bora van a pohárban.
Csodás piros bogyós gyümölcsök illata mellett gombás jegyeket is mutat nekünk. / szerintem vargánya, kedves szerint inkább szegfűgomba ismerhető fel benne.
A szőlő négy napot töltött héjon, majd három hónapot érett fahordóban. De jót is tett neki, a gyümölcsök mellett a gomba az ízben is megjelenik! Szép, sőt inkább elegáns bor, így önmagában is jó, de talán halászlé, vagy nyúlpörkölt mellé is tökéletes lehet!!
Fantasztikus!


Egy üzletvezető barátomtól kaptam, mondjak róla véleményt:
Pálla borbirtok Balatonederics / Veltelíni  Malonyai domb

A címkéről megtudható adatok: Veltelíni 2011 félszáraz Birtokbor.
Fenntartással nyúltam a dugóhúzóért nyitottam a palackot. a dugó kellemes illatú, tehát hibát nem észlelni.
Szalmasárga színű tiszta, talán kicsi zöld reflexekkel. Az illat... örömmel konstatáltuk, hogy csodás virág illatú, s egy kicsi olajos mag is felfedezhető szalma s még valami talán virágpor.
Az íz mandulás, frissen tört barack mag, de édes érzet is van mellette. Olyan mint egy alkoholos barackbefőtt, inkább sárgabarack. Egy kicsit magas az alkohol, az utóízben a barack a virágméz mellet is ez dominál. De a fenntartás nem volt indokolt!
Szerintünk késői szüretelésű volt a szőlő, magas cukorfokkal!
Szép telt testes bor, de inkább édességek mellé. Már csak az ára érdekelne!!










Kaptam!
Várkapitány pincészet-Nagy Somlói Olaszrizling 2007
A hátcimkén igen sok információt olvashatunk a borról, pl.: nagy méretű ászok hordóban érlelődött.
Az illatában már érződik a palack buké, egy kis tűzköves minerális jelleg is, érett birsalma sajt mellett.
 A színe szép tiszta szalmasárga.
Az ízlelés után már le sem tagadható hogy somlói bort kortyolunk, komoly mineralitás, egy kis birssel, zöld dióval, talán egy kis bree sajttal.
Az ízben is érezhetjük a korát, a diósság s egy hangyányi fanyarság a lecsengésben.
Tartalmas, szép bor, de sokáig már nem érdemes eltenni.

Nyaralás közben kellemes jó időben a Balatonon
Janus Villányi Sirah rozé 2011
Kellemes napsütésben a szaletli alatt pihentük ki a takarítás fáradalmait, a héten jön pár rokon, s még sem lehet, hogy akár egy porcica is maradjon a házban.
Ehhez kellet valamit kibontani. Eddíg tartogattuk, a Regatta óta, most tökéletes hőmérsékletüre hűtve várta a dugóhúzót. Megtörtént.
A pohárban illatozó ital ...csodás! Nem az a tutti-fruttis, nem málnás-epres.
Inkább fűszeres az illata, bár vannak benne gyümölcsök is de inkább az érett fekete erdei gyümölcsök.
Az íz... szép telt, már már elegáns itt már több a gyümölcs, egy kis rózsabors, érett tőzegáfonya,  tartalmas a korty, de a lecsengésben ot van az a borsosság, mely a sirah sajátja.
Nem alkoholos /12%/  de még is izgalmas, izmos ital, hosszú lecsengéssel.!!!

 Az első arany örömére!!!
Miklóscsabi / Nyilván ezerjó 2011
Az illat...hozza a hordót, meg a darált diót is. meg az akácot...
csöpp keserű mandulát is!!!
Az íz sem marad el, jó telt enyhe csonthéjjas gyümölcsök, mandula, enyhe fanyarság s zöldek. Szépen integrálódott a hordó a fa...
Jó, lehűtve igazán jó ebben a viharos időben. Gratulálunk az első magyar Arany érmesnek. S természetesen a többi magyar résztvevőnek is!!!
A címke üzenete:
" Mór? Nyilván... Új hordó? Nyilván.. Ezerjó?? Nyilván... Dudika szereti?? nyilván..!! "


Maradék!?!!
2009 Bock Cabernet Franc.
Egy sétálós kóstolón voltunk kb. 1 hete, ahol a nagy melegben nem igazán szerettünk volna nehéz vörös bort inni. Nem is ittunk, sőt csak kevesen kértek belőle, így egy jó fél palack maradt belőle a végére.
Mikor hazaindultunk Csabi a kezünkbe nyomta eme palackot, mondván: "majd otthon elfogy!"
Otthon hűvösre került, s ott is maradt máig. De ma tényleg nincs nagy meleg, szellő lengedez, kint borult, lóg az eső lába, gondoltam benézek a borok közé, ahol ott várta ez a nedű, hogy végre pohárba kerüljön.
 Kidugóztam, töltöttem, beleszagoltam..... Semmi hiba, tökéletes!!!
Már az elején érződött a hordós érlelés mellett szilva, csoki... Kicsit vártam, melegedjen fel csöppet.
?ég több illat, meggy, szilva kicsit aszalva is, hozzá még több csoki, a keserűbb fajtából...
De ahányszor beleszagolok a pohárba, mindig újabb s újabb illatot vélek felfedezni benne.
Majd az iz....! Egy apró korty is betölti a szájat, telt, igen testes, mindemellett gyümölcsös, jó savak, erős tannin, persze ez még idővel biztosan szépen összesimul azokban a palackokban melyek pihenhetnek a pince mélyén. Áfonya, feketeribizli, keserű csoki keveredik benne, érett meggy is, csonthéjasok magvaival...
Az íz sem marad le az illattól!
Gyönyörű , de idővel még szebb lesz!!! Várjunk vele még, ha lehet!
07.11.

Születésnapi bor,
2003 Bartók / Gál Tibor Egri cuveé
Igen telt, sokrétű illat, egy kicsit már felfedezhető az oxidáció nyoma is, de még tartalmas, érett sőt túlérett gyümölcsök illata van benne, fűszerekkel, érett szilva lekvárral.
Az íze sem marad el az illat mögött,érett gyümölcsök, túlérett meggy, kis szilva, sherris jegyekkel, lekerekedett, tartalmas igen érett bor, fűszerességgel a lecsengésben.
Tökéletes időben sikerült meginni egy jeles napon!
05.30
Vesztergombi Bikavér 2007.
Grámátalma színű szép tiszta bor. Telt, gyümölcsös illatban érződik érett gyümölcsök, feketeribizli, kökény, szeder, fűszerek, csokoládé.az ízben is ott vannak a gyümölcsök, de még túlsúlyban van a fa, nem integrálódott, kicsit rátelepszik a borra, kökény és az érett szilva mellet, keserű csoki, pörkölt kávé is jelen van.
Lecsengésben enyhe fanyarság. Még sok ideje van, 1-2 év múlva nyitnám a következőt.

Szombat délutáni rozé:
Mátrai Kékfrakos / Pinot Noir rozé 2011 Benedek Petitől.
Szombat, Kedves dolgozik én főzök, borral. Bár most az ételbe nem kerül... :-)
Benedek Petit kedvelem, a borait is. Néhány hete voltunk egy kóstolóján akkor
kaptam ezt az üveg rozét.
Csavarzáras. Persze semmit nem von le az értékéből.
Narancsos, vérnarancsos színű a pohárban, az illata inkább erdei gyümölcsök érett illatához hasonlít,
szamóca, vadmálna, szeder...talán enyhe vizes avarral keveredve.
Az íz, könnyed, gyümölcsös kicsit édes íz érzettel, de jó testtel, savegyensúllyal egy kicsit magas alkohollal,
némi fűszeresség s kis kesernye a lecsengésében.
04. 21.

Húsvét hétfői:
Kovács borház / Gyöngyöstarján / Kékfrankos rozé 2011
Málnaszörp minden mennyiségben!! A jó értelemben !
A színe is erre utal, majd az illata intenzív gyümölcsök málna és szeder enyhe ribizli...
az íze sok piros, de alap itt is a málna, ribizli, erdei piros bogyósok...
Amolyan "populáris" rozé, szinte itatja magát, leheletnyi maradék cukorral 3-4 g. lehet,
de jól áll neki!
04.09.

Húsvét vasárnapi:
Kislaki Bormanufaktúra / Piros habzóbor
Legyünk stilszerüek, Balaton mellett mi mást igyunk szép napsütésben / igaz kint csak 10'C / de kellemes könnyed, még is elegáns habzóbort.
Légli Géza készíti Szőlőskislakon Kékfrankos, Pinot, és merlot-ból.
Csodásan gyümölcsös, erdei gyümölcsökkel, szamóca, szeder, ribizli tobzódik benne.
Az íze is is tökéletesen gyümölcsös, mindemellé jó test s megfelelő bubi társul szamóca, ribizli érződik,
halvány fanyarság a lecsengésében.
Nyáron a nagy melegben még jobb lesz!
04. 08.


Hétfő esti bor:
Anonim Pince Frazír / Etyek-Budai Sauvignon Blanc 2010

Érdekes, egészen halvány sárga színű, az illata nem klasszikus Blanc, virágok, és kekszes illattal indít, majd kis pörgetés után halvány vágott zöldekkel.
Ízében is felsejlenek a zöldek a sok citrus mellett érződik még savanyúcukorka csepp olívaolaj. Lecsengésben kicsit gyógynövényes íz. Élénk savak, kicsit talán erős alkoholérzet. 14%
FRAZÍR:
Hangsúlyozás. A halk és hangos váltakozása jazz illetve jazz jellegű szólókban. A bebop és hardbop stílusirányzatokban kifejezetten erős a frazír, míg a cool és modernebb stílusokban visszafogottabb a hangsúlyozás.
04.02.


Sebestyén  2007 Bikavér Szekszárd.

Ma nagy bánatomra, egy jó barátom kóstolója elmaradt.
Fájdalom enyhítésére nyitottuk ki e remek szekszárdi bikavért!
 Már az illata is bizalom gerjesztő! Sok érett gyümölcs intenzív illata fogad, fekete ribizli, érett kökény, s vágott dohány.
A teste sem marad el az illat mögött, sok erdei bogyós gyümölccsel, áfonyával szilvával, enyhén érződik a hordós érlelést, de a jó értelemben. Az alkohol sem túl alacsony 14.5% de nem lóg ki belőle.
Szép testes, tartalmas, egy vadpörkölt mellé ideális. Mondjuk vaddisznó..

03.22.

Vylyan Pinot Noir 2008
A "Borjour bora" díjátadón is nyertes ital palackja nyílt ma meg számunkra.
A Balatonon, kert rendezés után, már sötét van odakint, bent a kályhában pattogó
tűz mellet bontottuk ki, mert már hétfőn is erősen tetszett. Most visszakóstoltuk! :-)
Már nyitva van egy ideje, szellőzik s érdekes piros paprika illata érződik elsőre,erdei illattal, sőt
egy kis chilli!
Fűszeres, telt, érett a paprikák jelen vannak az ízben is, enyhe gombával, jó savgerincel, minden a helyén,
aromás szép bor. Már most nagyon tetszik, de még van benne jó pár év.
Jó lecsengés, hosszú, telt.
****
03.19.